Pages

måndag 6 april 2009

Pennan mot papperet

Vad glest det har blivit mellan mina blogginlägg senaste tiden. Tror det är våren som ställer till det. Det är så härligt ute att jag har svårt att vara inne någon längre stund. Har upptäckt att det går väldigt bra att skriva på boken ute.
Sitter i lä, mot husväggen och skriver så det glöder. Skriver fortfarande för hand. Kan inte riktigt med att gå över till laptopen. Det är något med pennan mot papperet som är så härligt och ursprungligt att jag nog kommer skriva hela första versionen för hand och sen gå över till datorn när jag skriver andra och tredje versionen, eller hur många det nu blir innan den känns färdig. Någon författare sa att man inte kan säga att man skrivit en bok innan man har skrivit om den minst 3 gånger. Kanske är det så. Jag tror på det. Känns på nåt sätt skönt att tänka så för det betyder att det inte behöver bli perfekt på en gång. Det hindrar den där alltför destruktiva självcensuren där man till slut inte tycker att en enda mening duger. Jag gillar dock att jag tvingas tänka igenom varje mening innan jag skriver ner den eftersom jag inte kan trycka på en knapp och radera. Kan inte ens sudda eftersom jag bara kan skriva med tunna, svarta tuschpennor. Har alltid haft en kärlek till sådana. Blyerts har aldrig varit min grej. När jag blir ivrig och skriver fort bryter jag bara udden hela tiden. Inget stoppar flödet som att behöva vässa! Nej, en tjock fin skrivbok vill jag ha och så en bra, tunn tuschpenna. Samlar på skrivböcker, mest i A4-storlek. Har gjort det så länge jag kan minnas eftersom jag alltid skrivit mina låttexter i sådana.
Andra använder jag till receptsamlingar, scrapbooking, idéskisser och pysseltips.
Kan tillbringa timmar i pappershandlar. Får inte nog, vare sig av papper eller pennor. För att inte tala om penslar, färger och block. Men det är en annan historia.

5 kommentarer:

 1. Vad härligt att sitta ute och skriva! Jag har däremot svårt för att skriva hand utan vill gärna sitta med laptopen och det är inte lika enkelt utomhus. Märker att jag tränar alldeles för lite på att skriva för hand, för min handstil blir bara sämre och sämre :)

  kram
  Karina

  SvaraRadera
 2. Det låter underbart med ett uteliv som dessutom är produktivt!

  Jag önskar att jag kunde skriva fint, men jag har inte en gnutta konstnärlighet i mina händer.
  Däremot blir det kan det eventuellt bli läsligt om jag har rätt penna, men att skriva ett helt manus hade jag inte klarat.

  SvaraRadera
 3. Åh vad härligt. Jag ville också sitta ute och skriva, men kan nog inte slita mig från laptopen.

  Jag har inte riktigt orkat öppna words ännu. Men det kommer. jag tar det steg för steg. Snart är jag där...

  God inspiration!

  Kram Frida

  SvaraRadera
 4. Åh, vad mysigt det låter, det där med pennan mot papperet. Det funkar inte för mig dock, jag får kramp i handen, samt att det blir helt omöjligt att läsa. Dessutom måste det gå snabbt för mig, jag måste fånga meningen medan den finns där. Men jag gillar ditt tänk, och det där med tre gånger. Jag är inne på min tredje omskrivning nu, så det är NU det ska bli bra, alltså...läskigt.

  Ha det gott ute i solen, och njut av den svarta tuschen, som landar på papperet. Vilken grej, att ha ett handskrivet manus, även om det är första utkastet. Stort lycka till med skrivandet :-)

  Kram
  Victoria

  SvaraRadera
 5. Tack alla underbara bloggvänner för era fina och intressanta kommentarer. Känner mig lite "antik" med handskrivandet som metod, men det känns som om det flyter nu så jag vågar inte byta ;) Tur man inte behöver använda gåspenna och bläck i alla fall. Då skulle det nog ta 10 år att få ihop ett första utkast. Dessutom skulle det bli oläsligt antagligen. Tänk förr i tiden, innan tryckpressar och kopiatorer och dylikt, när man skrev alla ex för hand, eller två i taget med karbonpapper emellan. Minns ni karbonpapperet på 70-talet....och de där stencilerna med lilablå text som man fick i skolan? Ska till stan imorgon och köpa fler pennor. Pilot G-1 Grip är en favorit. Jämn och bra i färgen. Mjuk att skriva med så det går fort. Det måste gå fort! Kram, Lina

  SvaraRadera