Pages

måndag 19 oktober 2009

När skriver ni som bäst?

Idag har jag funderat en del på det där med skrivtid. Då menar jag inte främst mängden tid man lägger på skrivandet utan vilken tid på dygnet som man skriver bäst. Det jag har märkt är att jag har otroligt svårt att skriva mitt på dagen. Hade tänkt att ägna förmiddagarna åt studier och eftermiddagar åt skrivandet, men det går bara inte. Det finns ingen tid på dygnet som jag så lätt blir distraherad och ofokuserad. Är uppe och springer hela tiden. Hämtar kaffe. Går en sväng med hunden. Gör en kopp te. Tuggar lite på pennan. Kollar min mail. Hämtar posten (snigelposten!). Småplockar. Släpper ut en katt och släpper in en annan. Tar nåt att äta. Läser nån blogg. Slänger i en tvätt. Släpper ut nästa katt och tar in den första. ja, sådär håller jag på. Myror i kroppen och ingen fokus. Sen börjar det skymma ute. Då lägger sig lugnet. Ju mer det skymmer, ju bättre kan jag koncentrera mig och skriva i lugn och ro. Har försökt ändra på detta. Men det går inte. Tror att man har en inre klocka, en inre rytm, som inte går att rubba. Inser att jag måste vända på allt. Tidiga morgnar kan jag också fokusera, men mellan 12 och 17 (ungefär) är jag helt hopplös och till ingen nytta. Känner någon igen sig? Har brottats med dåligt samvete för att jag inte får till det, men nu kapitulerar jag. I värsta fall får jag vända på dygnet så jag skriver sent på kvällen/natten och sover länge på morgonen, men det har sina nackdelar det också. Ska försöka plugga på eftermiddagen istället.
Hur gör ni andra? När är ni som mest skärpta och effektiva?
Kram Lina

10 kommentarer:

 1. Enkelt; mellan 07.00 och 13.00, sedan är det bara att packa ihop:)

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Ska testa något liknande så får vi se om hjärnan hänger på. Kram Lina

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag skriver åxå allra bäst på morgonen, så tidigt så möjligt och sedan fram till lunch. Sen kan det bli ett par timmar på kvällen åxå, gärna med en mugg varm glögg, nu när hösten är här, och med katten liggande på en filt mellan skärmen och tangentbordet. Då är mysfaktorn och inspirationen på topp!

  SvaraRadera
 4. På förmiddagen. Jag behöver rutiner. Så varje förmiddag har jag skrivtid/pluggtid (läser skrivarakademins skrivarutb). Sen är det fint med lite press också, deadlines fungerar bra på mig. De jag sätter själv eller den inlämningstid vi har till skolan.
  Mitt tips är att sätta upp fasta tider för skrivande och uttnttja den tiden!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. det lät precis som att det var jag som skrev, för EXAKT sådär har jag det också! verkligen exakt! så förstår preciiiiis vad du menar! det är jättejobbigt! just när det är dags att gå och sova (vid 00.00) så är jag som mest produktiv. hopplöst!! jag brukar sitta uppe, och vända på dygnet. det funkar, men är ju jobbigt det också när man behöver vända tillbaka och sådär.

  var det du som skrev på min blogg om orber? (var något fel med länken du skrivit, men gissade att detta var den rätta bloggen)
  läskigt det dära med spöken, men du har kanske rätt. att vi fick besök av lite gamla maffiabossar! who knows... ;-)

  www.matildasalmen.com

  SvaraRadera
 6. Precis som jag, det går bara inte att få något vettig ur sig mitt på dagen. Det blir istället antingen på morgonen men allra bäst på kvällen efter klockan 22.00.

  Den allra sämsta tiden om man tänker på allt annat socialt liv.
  Men för mig går det liksom inte att göra båda sakerna. Det är bara att välja.
  En dragkamp - nästan varje dag.

  SvaraRadera
 7. Sv: Ja visst är syrrans klädstång tjusig! Den är från en liten butik i Sigtuna, men finns säkert på flera ställen!
  Tack så jättemycket för dina fina ord!!

  www.matildasalmen.com

  SvaraRadera
 8. Hej Lina,
  jag läste din kommentar på min blog. Det är trevligt at du tycker om min stil, handarbete och garn. Tack!

  SvaraRadera
 9. Jag håller med flera tidigare kommentarer. Den tid på dygnet då det går som bäst att skriva är ca 9-13. Därefter börjar hjärnan bli grötig och man börjar plocka med annat som distraherar.

  SvaraRadera